buXUSmot bestrijden

Wat is een buxusmot?

De buxusmot is een nachtvlinder uit Azië die op een korte tijd een plaag is geworden in Europa. De mot zelf doet niks kwaad maar zijn rupsen zijn gevreesd door iedereen met een buxus in zijn of haar tuin. Ze kunnen namelijk op een zeer korte tijd je buxus volledig kaalvreten. Het is daarom dat je buxusmot rupsen onmiddellijk moet kunnen bestrijden wanneer je de eerste schade symptomen ziet.

Buxusmot bestrijden en cyclus - wanneer rupsen bestrijden
Buxusmot rupsen herkennen en bestrijden

Hoe herken je de buxusmot en zijn rupsen?

De buxusmot zelf heeft een driehoekige vorm en is wit met een donkerbruine rand. De mot kan tot 4cm groot zijn en komt vooral ’s nachts voor.

Buxusmot rupsen hebben een lichtgroene kleur met een zwarte kop. Aan de zijkant van hun lichaam hebben ze een zwarte streep met zwarte bolletjes bovenaan waarin je de ‘stekeltjes’ ziet. Wanneer je spinsel terug vindt in je buxusplanten is er een grote kans dat de buxusrupsen aanwezig zijn. 

Cyclus van de buxusmot

Vanaf een temperatuur van 10°C ontwaken de rupsen van de buxusmot, dit is meestal in maart of april. De maanden erna zie je vooral de buxusmot zelf. De tweede generatie buxusrupsen zijn aanwezig vanaf eind juni tot eind julie. Na 1 à 2 maand zullen deze terug ontpoppen tot buxusmotten. De laatste generatie is aanwezig in oktober en november. De buxusmot overwinterd als jonge rupsen. 

buxusmot
Wanneer buxusmot rupsen bestrijden cyclus

Wanneer moet je de buxusmot bestrijden?

Wanneer je de buxusmot gaat bestrijden hangt af van de manier waarop je ze gaat bestrijden. Wanneer je een biologisch middel gebruikt moet het gebeuren in maart-april, juli-augustus  en oktober-november. Wanneer je een preventief middel gebruikt, doe je dit best een week voor deze periodes. Als je aaltjes gebruikt om de buxusmot te bestrijden kan het enkel in maart-april en juli-augustus want in oktober-november is de temperatuur te laag.  

Ook feromoonvallen zijn een optie om de buxusmot te bestrijden. De vallen bevatten een lokstof die de mannetjes buxusmot aantrekt en in de val lokt. Op deze manier kunnen ze de vrouwtjes buxusmot niet bevruchten. Wanneer je een feromoonval gebruikt, doe je dit best in mei-juni en juli-augustus.

beschermen
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.